Skriv som en pristagare

Nu vet vi vilka som fick årets och fjolårets nobelpris i litteratur. Grattis till Olga Tokarczuk och Peter Handke. Kanske blev det dina favoriter? Kanske kan du upptäcka något nytt? Det är svårt att förutse vem som får nästa års pris. Det kan vara en slump. Om det är dags för en man eller en kvinna, en europé, amerikan eller asiat. Så frågan är om man kan lära sig skriva som en pristagare? Läsa och inspireras av tidigare vinnare kan man, men de har ju redan vunnit. Det gäller kanske framför allt att hitta sin egen stil. Kanske är det just din stil som blir vinnare nästa gång? Det viktigaste är att skriva på, om du över huvud taget vill ha chans att vinna ett pris någon gång. Hur rättvist det är med priser i litteratur kan också diskuteras, men det stimulerar förhoppningsvis till fortsatt skrivande.

Läsa och skriva

Att läsa och skriva hör ihop. Läs andras texter och inspireras av dem. Har du någon favoritförfattare? Flera författare? Hur skriver de? Varför gillar du just deras texter? Det är okej att härma men inte att plagiera. Framför allt inspireras av olika stilar. Om du någon gång får en skrivblockering är ett tips att läsa istället – läsa för att få inspiration till att fortsätta skriva.

Och vad passar bättre än att åka till bokmässan i Göteborg för att få inspiration till att läsa och skriva? Ska du dit? Välkommen till Värmlandsmontern i så fall så kanske vi ses där!

Hälsningar
Louise Alvarsson, som även kommer ut med boken Skriv bara skriv i höst (och är med på bokmässan).

Värmlandsmontern Bokmässan

Trevlig skrivsommar!

Vi kan få inspiration till vårt skrivande från olika håll, från himlen, från havet, från skogen, från staden. Det kan vara olika från dag till dag. Fundera och känn efter, vad känner du för just i dag? Var kan du hitta inspiration och idéer till ditt skrivande? Det kan även vara från böcker vi läst, från teveserier vi sett, det kan vara från politiken eller dramatiken. Sedan är det bara att börja att skriva. Jag hoppas att du kommer få tid till det i sommar och att du skickar in ett bidrag till vår skrivtävling. 1000–3000 tecken, tema: någon koppling till Värmland.

Läs andra bidrag som kommit in till skrivtävlingen under rubriken Inkomna bidrag.

Min väg, som ger mig inspiration varje dag. Trevlig skrivsommar! /Louise Alvarsson

Världsbokdagen

I dag är det världsbokdagen och till hösten kommer en ny bok om skrivande: Skriv, bara skriv!, med övningar och tips som ska inspirera till kreativitet och skrivande. Boken har kommit till tack vare all god respons från Värmland skriver-följare.

Dagen till ära kommer här en övning ur den:

Välj ut en bok och läs inledningen, en sida eller ett stycke. Fortsätt sedan att skriva vidare på en alternativ fortsättning.

Du kan även göra tvärtom och läsa slutet i en bok. Vad hände innan?

I denna övning får man både läsa och skriva samtidigt. Och det är helt okej att inspireras av andras verk och texter (så länge man inte plagierar).

Ha en riktigt bra världsbokdag!

Läs och skriv i jul


Det är bar några dagar kvar till jul. Julen som ser så olika ut för oss alla. En del firar med hela stora släkten, en del på egen hand, några stannar hemma medan andra åker bort. Oavsett vad man gör eller var man är så kan man läsa och skriva. Om man är ensam kan det vara skönt att ha en bok som sällskap, att få försvinna in i en annan värld. Eller så börjar man skriva på sin egen resa? Tillhör man dem som har mycket människor runt omkring sig hela helgen kan det vara skönt att veta att man kan smita undan någon stund eller ge sig någon mellandag till att läsa och skriva. Låt dig inspireras av allt som julen har att erbjuda, på gott och ont. Har du inte sett Fanny och Alexander så kan det vara ett tips. Även andra Bergman-filmer och andra filmer. Inspireras av det som händer i teven och i verkligheten. Byt ut några namn, lägg till och ta bort någon händelse. Var fri att hitta på och skriv.

Läs noveller från Värmland, en varje dag, det hinner du med även om det är mycket annat som ska ordnas och fixas och göras. Varva en novell med eget skrivande. Vill du komma i gång och skriva så kan julen vara det rätta tillfället. Ge dig själv skrivtid i julklapp. Eller lästid. Både skriv- och lästid. God jul i alla fall – till er alla! Och ett gott nytt år!


Från bokfestivalen

I lördags var det bokfestival i Värmland och Värmland skriver hade såklart en punkt. Vinnarna i novelltävlingen presenterades återigen, efter att även ha varit med i Värmlandsmontern på bokmässan i Göteborg. Anna Hedelius, Lovisa Lagneryd och Lennart Lundstedt. Kul att vår novelltävling har nått utanför länet med tanke på att två av vinnarna inte kommer från Värmland. Anna Hedelius kom åkandes från Stockholm och Lennart Lundstedt från Göteborg. Lovisa Lagneryd bor dock i Värmland och alla noveller har någon koppling till just Värmland.

Alla programpunkter från den stora scenen på bokfestivalen går att se i efterhand eftersom de spelades in. Cirka 1, 15 in i sändningen kan man se vårt framträdande, via denna länk: https://youtu.be/Azj3X_QIAiE

Skriv en stund varje dag

Om du vill utveckla ditt skrivande är det som med allt annat viktigt att träna. En liten stund varje dag är bättre än ingenting. När kan du hitta din tid? På morgonen, på kvällen, på lunchen? Det är lätt att säga att man inte har tid, men då gäller det att ta sig tid. Vill man något riktig mycket så går det. Skjut inte upp tanken om att sätta dig ner – gör det! Sätt dig ner en stund med papper och penna. Skriv om det som kommer till dig, om att du faktiskt sitter ner och skriver. Försök att hålla fast vid den tiden, om det så är innan frukost eller efter kvällsmat. Vissa dagar blir det flera rader, vissa dagar bara några få. Det är okej, det är ingen annan som behöver läsa det du skriver. Det är för dig själv du gör det, som med annan träning. Lycka till!

/Louise

Skrivtips från vinnarna i årets novelltävling

Lovisa Lagneryd

  • Skriv om något ämne som berör dig. Skriv om det som känns viktigt, som väller fram ur en djupare källa. Skriv när du känner att du måste berätta.
  • Skriv om vardagligheter. Skriv ofta. Skriv olika slags texter. Skriv för hand, smattra tangenter! Skriv ner drömmar och inköpslistor.
  • Träffa andra och ha skrivstunder ihop, läs era texter högt och bolla idéer med varandra.
  • Säg till din inre kritiker att hålla tyst. Börja inte argumentera med den där kritiska rösten när den dyker upp med budskap om att du inte är bra nog. Säg bara: ”Tyst! Jag lyssnar inte på dig.” Den inre kritikern kan vara användbar som en slags inre ordningshållare när den ser till att du betalar räkningar i tid och att du ser dig för när du går över gatan. Men ungefär där slutar dess uppgifter. Den ska inte lägga sig i din skrivprocess och hindra dig från att utforska ditt skrivande. Låt dig själv vara fri.

 

Anna Hedelius

Spring, cykla, ja avbryt ibland skrivandet för att rent bokstavligen ge din fantasi luft under vingarna. Ja, för mig föds i alla fall idéerna i rörelse. Det här tipset skrev jag till exempel på en cykeltur mellan bostaden på Södermalm och en intervju på Östermalm i Stockholm. Eller skrev och skrev – jag talade in meningarna i mobilen medan jag trampade på längs Skeppsbron. I min telefon finns mängder av röstanteckningar där jag med andfådd stämma pratar in en, som jag tycker, genial tanke jag just har fått, en tanke jag bara inte får glömma. Många medtrafikanter har tittat undrande när jag drar upp mobilen och viskar in någon obegriplig formulering till mitt pågående skrivprojekt.

Givetvis ersätter inte de här flygande fantasierna timmarna framför datorn, men det som känns omöjligt när jag sitter vid skrivbordet lossnar bara jag sätter på mig springdojorna. Ja, de mest märkvärdiga intriger har fötts i löparspåret.

 

Lennart Lundstedt

En novell kan börja hur som helst. Och sluta hur som helst. Och handla om vad som helst. Friheten är total.

Ibland har författaren hela novellen i huvudet. En slagkraftig titel, en intressant handling, en fyndig upplösning. Men det är också fullt möjligt att skriva intuitivt – man kastar sig rakt ut i äventyret och låter handlingen växa fram efter hand. Ett sätt att överraska inte bara den framtida läsaren utan även sig själv.

Det är förstås förträffligt om man kan få in en riktigt maffig slutpoäng, något som ställer allt på ända och får läsaren att dra efter andan, men den allra första meningen är också viktig; det är här berättelsen tar fart, och en bra start kan innebära en rejäl nedförsbacke i skrivandet – det är som om man ger sig iväg i ett skidlopp med välvallade skidor, man glider bara iväg, långt in i novellen.

Låt människorna som befolkar novellen ha kvar sina utvecklingsmöjligheter, sin kraft att överraska, så länge som möjligt. Läsaren ska inte kunna veta vilken riktning handlingen ska ta, inte kunna gissa sig till nästa replik – läsaren ska treva i mörkret och inte kunna se handen framför sig.

Anteckna – i anteckningsboken, i mobilen, på lösa papperslappar!
Skriv upp dina idéer, notera detaljer i olika sammanhang – allt kan komma till användning!

Njut av själva skrivandet, av att det är just du som har makten i din hand. Tack vare din fantasi kan gestalterna i novellen göra och säga vad som helst, allt är möjligt – och det är du som bestämmer.