En värmlandsjänta föds, utdrag ur en dagbok.

Av Anna Schön

14 mars, Flyttlass.
Inbiten Stockholmsbrud blir landsortsjänta. Hur i hela fridens namn tänkte jag? Har haft fel på termostaten hela dagen. Tack gode gud för deodorant och parfym.
Vet vad jag har, men inte vad jag får.
Längtar hem – till Stockholm!

15 mars, Skrämselhicka.
Ikväll började huset låta och skaka som om det skulle explodera.
Lucas sov där uppe! Hux flux stod jag ute på backen med min älskade unge i armarna. Pulsen dunkade i öronen och halsen brände som eld av ansträngning och fasa. Kramade honom hårt. Hade ingen aning om att jag var så snabb och stark.
Grannen kom lugnt lufsande. Skakade på huvudet och himlade med ögonen. Släppte ut vatten ur pannan.
Muttrade.
”08-or, inte riktigt hundra.”
Min kritvita ansiktsfärg blev i klass med en pions.

2 april, Skärtorsdag.
Älskar påskkärringar. Var laddad till tänderna med godis. Väntade på dessa små söta fräkniga varelser när dörren, helt utan förvarning, slets upp och ett litet paket kastades in.
Chockad över detta mystiska tilltag smög jag mig, med stor försiktighet, fram mot objektet. Bomb? Granat? Bajs? Hjärtat slog med dubbel hastighet. Svetten droppade från pannan. Händerna skakade när jag med andan i halsgropen vecklade ut pappret.
Godis! Det var godis!
Förstod ingenting. Dessutom kom inte en enda påskkärring.

14 maj, Perplex.
På vägen hem från jobbet hamnade jag efter en kortege av A-traktorer. 15-åringar körde mellan macken och grillmojen. Tonerna dunkade genom dom nervevade rutorna. Inte den senaste popmusiken. Här slog dom näven i taket, bokstavligt, i takt till Sven-Ingvars och Larz-Kristerz.

5 juni, Hatten av.
Förstått att jag måste morsa mangrant. Alla känner apan, apan känner ingen. Jag är apan.

19 september, Mâten.
Har jag flyttat utomlands? Lär mig dagligen nya ord som harta, tocken och môlter.
Måste sett ut som en fågelholk innan jag fattade att dagens happening var en marknad. Mâtensbacken surrade av folk, tjo och tjim. Karuseller, gôtter och en hel del överförfriskade individer.
Ett os av kålsoppa låg som en dimma över platsen. Skulle tro att det i kväll produceras en väldig massa metangas i stugorna.

28 oktober, Älglov.
Enligt skolverket är det nu höstlov, men den termen används inte. Barnen har Älglov. Om man lagt lovet vid jakten eller vise versa känns oklart.
Lucas går i drevet och hänger runt slakthuset. Luktar som en inpyrd skorsten när han kommer hem efter allt grillande. Korv? Nä, fläsk och lök ska det vara. Han har väl aldrig ätit varken fläsk eller lök tidigare?

21 november, Stockholmsbesök.
Landsortsjänta tillbaka i storstaden. Hur i hela fridens namn tänkte jag när jag tog bilen? Fick fel på termostaten så fort jag anlände stadstrafiken. Utan deodorant och parfym hade jag luktat skunk när jag kom fram.
Vill inte ha tillbaka vad jag hade. Lycklig med vad jag har.
 Längtar hem – till Töcksfors!