Freja och Nova

Av Therese Sjöqvist

De två bästa vännerna Freja och Nova hade växt upp i lilla Hagfors, en rätt så sömnig del av Värmland. Det är en sådan plats där folk har koll på varandra och alla känner alla. Eftersom det är en väldigt liten plats händer det inte så mycket heller. Tur är det i alla fall att Freja och Nova känner de duktiga innebandyspelarna. Tidigt en sommarmorgon vaknade Nova upp hur morgonpigg som helst och skulle skynda sig att gå ut och springa. Nova med sina morgonrundor, armhävningar och proteindrycker hade under några år drömt om att föra rugby till lilla Hagfors. Freja däremot kunde verkligen inte alltid förstå var Nova fick sin energi från. Sedan några månader tillbaka hade Nova börjat se på klipp från Youtube och drömt om att testa Parkour, medan Freja försökte fundera ut hur hennes gymnasiearbete egentligen skulle representera Värmland. 

I sina träningskläder full av energi voltade Nova in med en hjulning samtidigt som Freja provade sin nya 50-tals klänning i syrenlila. Vad gör du för kul då? Undrade Nova vars tankar snarare verkade vandra åt att utmana innebandykillarna i någon väldigt svår styrkeövning. Skulle Freja kanske försöka sig på en viss typ av stil när det nu skulle bli dags att presentera sitt gymnasiearbete, liksom leva sig in i rollen? Tänkte hon för sig själv och vände sig fundersamt mot Nova. För mig om jag ska representera Värmland till mitt gymnasiearbete tänker jag mig att kanske diskutera Fröding och använda mode från en viss tid, någon rockabillyklänning skulle åtminstone vara väldigt typiskt Torsby kommenterade hon. Om du skulle få för sig att representera Värmland på ett eller annat sätt, vad skulle du hitta på för någonting? Fråga Freja och Nova log triumferande. 

Teatraliskt lyfte Nova blicken som om hon just hade kommit på en makalöst vacker dikt om Fryken eller en sång om de värmländska skogarna. Utan vidare hade Nova börjat spela upp den instrumentella versionen av You’re the one that I want. Hon började stampa och klappa i takt till musiken. Vi har snuuus, biler och hembränt. Men det ääär i Sunne och Torsby. Och lit i Arvika men int’ i Hagfôrs. Här vill vi stri’ och bare môckle. Krôser o brinnbär ska det va’ fortsatte Nova och gjorde några snabba danssteg till musiken. Det där var förstås bara ett smakprov sa Nova och pausade musiken men väntade nöjt på Frejas reaktion. Wow, det där var otroligt kul men jag tror inte det där är vad lärarna är ute efter… 

Medan Freja länge hade varit sådan att hon skulle följa reglerna ville Nova hellre bryta regler. Entusiastiskt hoppade Nova bakåt för att sedan snurra i några danssteg till Greased Lightning och Freja kunde ändå inte låta bli att tycka om en del av hennes påhitt som detta. Åh nu vet jag vad som fattas poängterade Nova. Du ska såklart göra det utomhus och ha med en amerikanare i ditt program, eh jag menar presentation! Utbrast Nova och Freja skrattade nöjt. Sedan ska texten naturligtvis innehålla mer om Årjäng, Sysslebäck, Höljes och Karlstad, ja hela Värmland!