Kraften i myllan

Av Anna-Karin Aspersand

Det är djupt nerifrån myllan den stiger. Kraften. Jag såg hur den kröp uppför armarna på henne. Helt kort först då jag passerade. Inte mer än i en glimt över några rader kål var det. Grön-, röd- och svartkål med inskjutna tagetes. Väldiga bestånd och buskiga till växtsättet drog de blickarna till sig. Därav var det på lågmält vis skymten av henne slog an. Ett anspråkslöst inslag i all enkelhet.

Vad jag hann uppfatta fäste jorden från händerna, upp över armarna, på de uppkavlade ärmarna, över bysten och neråt kjolen. Spaden jämte händerna grävde om, luckrade mellan plantorna. I en andhämtning reste hon sig, drog armen mot pannan. Det var i samma ögonblick jag passerade, vände blicken för att hitta vidare bland grusgångarna upp till husets ingång.

Inte förrän senare, väl inne vid guidens visning av arbetsrum och kvarvarande skrivbord förstod jag. Det här handlade om saker långt större än det skymten lät påvisa. Hennes dagar hade varit fulla av genomtänkt omsorg, arbetsamma timmar ut i fingerspetsarna. Håret i knut på huvudet, broschen fäst på bröstet var utsmyckningar för bildning och detaljrik känsla inbegripet lek och spänning. I boksida på boksida, band efter band. Äventyr att segla ut i, på en gåsrygg, i festligheter fram genom nejden vid Fryken. Tillvaron färgsprakade.

Följderna innebär att spår av utövandet går att uppfatta än idag. Jag stod och lyssnade vid ett fönster och såg ut. Hennes dagar på jorden var svunna. Ändå framgick kraften tydlig i fårorna på gården utanför. Raden av ynglingar stod i jordmånen. Grävde, skyfflade ogräs. Påtade arbetsföra, vinglade mellan att lägga sig i odugligt oförstånd och stå i glädjefyllt driv. Kraften. Den där andan hon bar smittade av sig i allt hon gjorde, och se, där ute lyste det om den ännu. Aningen motvilligt stretade de på, medan den som sprang ur hennes händer sänkte sig ner över dem. Den syntes mån om att visa mot vidgade vyer varifrån de fåror de befanns lägga sig i träda. Snart nog torde tid komma då de inser inneboende näring och skjuter iväg med ny fart.