Maj/Juni 2020

Av Olle Jilkén

Tåget gick till Karlstad. På vägen lyssnade vi på de undanskuffade ESC-bidragen med varsin lur i ena örat. Du fick gissa vilket land låtarna tillhörde. Vi hade båda fel. Välkomstkommittén på perrongen bestod av en hundbiten bil, en studsande lillasyster och han med spelskulder. Däcken pumpades, löv sopades bort från taket. Sedan anlände vi till ditt föräldrahem. Jag blev blixtförälskad i den enögde skräcken. Hon som gått bort nu. Jag tror kärleken var besvarad. Vi var ålagda att ombestyra över den nytillkomne håriga familjemedlemmen. Isak, Harry, Dalton eller vad han nu hette. Han fick följa med till Östra Ämterviks kyrka. Selma, mormor och Signe fick varsin hälsning. Olov Bryntesson Morell följde oss med sitt Mona-Lisaleende. Vakandes över alla sina ättlingar. Horkarl och präst som han var. Det gick väl hand i hand på den tiden. Numera i spökform. Vinjetten till de vises sten ekade akustiskt. Vistelsen avslutades med ’Fait accomplit’ och ’Let It Go’ på pianot. Bryntesson Morell såg nöjd ut.

Under en grillkväll i Gräsmark påmindes jag om mitt innerliga barnhat. Detta tack vare en intensiv tonåring. Jag gick runt som en malplacerad diva med stora skära solbrillor och inlindad i en svart draperad kappa. Blev tilldelad uppgiften att underhålla med min trolldomskonst. Tonåringen glodde storögt men jag gav henne ingen uppmärksamhet. Istället visade tarotkorten att hennes mamma borde gå vidare i livet. På gården fanns två hästar, ett nyfött föl, tio får med kändisnamn, en inavlad katt med krokig svans och tre bjässehundar. Fåren vallades in. Deras djävulslika lodrätta sträck till pupiller ingav ingen känsla av kärlek i mig.

Det rosa slottet bjöd på sin finaste servering. Två pommes i backen, en öl över steken och fel sorts läskeblask. Sedan blev det härjig hemmafest. Vi blev åskådare till tre svep av ”Protein Breakfast”. Rått ägg i varsitt ölglas. Ett ägg hostades upp. Vi tog oss över en röd bro. En bäver hälsade oss att det var dags att bygga nytt hem. Vid båthuset började allas onykterhet märkas. Du blev hårt nypt i sidorna och jag fick höra på författardrömmar.

Fadern kom hem och vi flydde ut till lillstugan. Flykten var inte tillräcklig. Ditt lynne färgades rött av hans hurtiga surmulenhet. Vi tog oss ut till Gräsmarkerna igen där sjöarna var varma, trollborden studsade sig varma och katterna bjöds på nyfångad abborre. Vi kreerade drottninggrottor på hemkokad sylt och du red ut i skogen på gamla Limona. Jag var mer intresserad av att näcka i Ekstamôssen. Kanske en annan sommar.

Den stora författarinnans spa var mer av ett AW-häng med tillhörande träningslokal än en avkopplande upplevelse. Men vi fick bekanta oss med känslan av renhet efter vistelsen på fårgården. Vackra pojkar, vackra män på hotellrummet med utsikt över ett öde utegym. Det dracks medtagen bubbel, åts yoghurtdoppad ananas och cashewnötter med surkrämsmak. Sängarna gled rytmiskt isär. Morgonen efter var det din dag. Du stängde av mobilen.