Min plats på jorden

Av Julia Andersson

Min plats på jorden. Var är den? Var ska jag ta mitt liv? De säger till mig, “du är ung, åk iväg”, “bli något”, “res dit solen alltid skiner”, “du är så smart så du kan ta dig vart du vill”. Men vad vill jag?

Jag föddes i ett land långt borta i öst. Där avgaser täckte över natthimlen. Där synen av stjärnor endast befann sig i minnet av den äldsta generationen. Där teknikens under lever jämsides med en enorm fattigdom. 

Jag gavs upp innan jag knappt öppnat ögonen. Kanske var jag inte önskad, kanske hade de inte medel att ta hand om mig. Men min historia är minst sagt ledsen. För jag åkte över halva jorden. Jag kom till mitten av ett avlångt land med skogar som kan få en att tro att man är den enda personen kvar i världen. Där natthimlen lyser av glittrande diamanter. Just jag, hamnade i Värmland. Av alla ställen på jorden hamnade jag här. Kvinnan på barnhemmet på andra sidan jorden viskade till min pappa när hon lämnade av mig i hans famn, “this one is special”. 

Jag vet inte om jag är speciell. Jag tror att sakerna runt om mig gör mig speciell. Jag älskar mitt hem. Det finns speciellt en plats jag finner frid på. Där jag kan tänka, kolla på stjärnorna. Både på himlen och i reflektionen från sjöns glasklara vatten. 

Bara ett stenkast från Värmskogs café bor min farmor och farfar. Hos dem finns en liten vik, med lite sand, en egenbyggd brygga och en blå eka. Man har perfekt utsikt över Värmskogs hjärta. På morgonen hör man göken gala och på kvällen färgas hela sjön rosa, lila och aprikos av reflektionen från solnedgångens falnande strålar. Precis där bland gran och tall, så långt bort från Kinas hektiska stadsgator man kan komma, där trivs jag bäst. 

Självklart tänker jag resa som alla mina vänner. Alla de som vill åka till Paris, New York och Seoul. Jag tänker se mig om i världen, trygg i att jag vet att jag kommer tillbaka. Jag kanske föddes i en provins där jag inte var önskad. Men just därför vet jag att precis där, vid en liten strand vid Värmeln, under klara stjärnors sken och omgiven av barrskog. Det, är är min plats på jorden.