Min värmländska trampolin

Av Katarina Höög

Hurra! Jag ska få guldmedalj!

För Nit och Redlighet – för 30 år i statens och rikets tjänst.

Från Hembygdsvägen 4 i Exxär (sv. Ekshärad) till Regeringskansliet och Kulturdepartementet är livets resa både kört och lång.

Även statsminister Löfven har anor från Ekshärad vet jag. Vi har inte bytt några ord om detta. Ännu.

Kolla mitt släktträd! På datorskärmen finns 1 000 personer som gått före under 300 år. Di flesta va gjorda å födda i Värmlands djupa skogar. Yksi, kaksi, kolme… ja många av di allra första kom förstås vandrandes från Suomi, Finland – sisun min är kanske från dessa skogsfinnar?

Pappa va född i majsolen i Tiomilaskogen, farmor Maria kunde knappt stava. Mamma fick inte läsa vidare. Mormors mamma, Vackra-Brita, arbetsvandrade till Hälsingland medan mormor kom tillbaka till Klarälvsdalens meandrar. Pappa packade in oss i folkan och parkerade oss för nytt liv i Solstaden, storstaden, Karlstad. Det var ungefär i samma veva på 60-talet som president Urho Kekkonen överlämnade fontänskulpturen Vindarnas Boning till långa farbrorn, statsminister Tage Erlander, som tack till Sverige å alla värmlänningars öppna hjärtan.

– Kiitos, sa Urho.

– Jag vill tacka livet, sjöng Arja (Saijonmaa). Den låten är bra.

Å jag vill nu tacka Värmland å alle goe mänscher som funnits å finns där som mitt livs trampolin:

– Tack för språke, tack för körvenmäbrö, tack för Vänern, älva å granera å tallera, tack för skratten å grininga, tack för stölligheta, tack för dansbandsdansen, tack för att allt orner sä, å tack för att dä kvetter, å redit tack för humorn.

Va urbota trist dä hade vart utan allt detta. Va trist jag hade varit!

Nu för tiden, på jobbet, mitt i smeten på Drottninggatan i Stockholm, läser jag i olika forskningsrapporter att det är AI, Artificial Intelligence, som ska va grejen i vår vardag framöver. AI handlar om ”datorprogram och robotar som efterliknar människors och andra djurs naturliga intelligens”, står det på Wikipedia. AI målar bl.a. konstverk å gör musik och ska vesst kunna göra livet roligare för oss. Visst är det lite humor över det hela?

Förresten, jag tror å är övertygad om att det finns en mänsklig humor-gen på riktigt. Jag såg en intervju häromåret med en av de där ganska så skrynkliga nobelpristagarna som fått medalj av kungen, å han, nobelpristagarn, sa att han också tror att denna gen finns.

Åh! Jag hoppas verkligen att vetenskapen snart hittar den!  Det vore så rolitt. Å jag tror di bör börje leta i Värmland…

Å förresten hörru, käre Gode Gud – låt Mumin få bo kvar hos sina vänner i Suomi, Finland!

Tack å kiitos för min värmländska trampolin! Den ä guld värd.