Resan

Av Joacim Lundin

“Antingen älskar du bara mig, eller så är vi slut.”

Orden lämnar hennes mun i samma ögonblick som tåget avgår från perrongen. Istället för resglädje fylls jag snabbt med rädsla. För bara några dagar sedan hade vi legat tätt omslingrade i ett tvåmannatält på Arvikafestivalen. Njutit av livet och pratat om framtiden. Billigt vin flödade ur boxar och festivalruset rymde både eufori och drama. Jag hade sett fram emot hemstadens omfamning men för varje klunk nystades det i hemligheter och lögner, omöjliga att hålla ihop. Mitt i alla orimligheter frågade hon mig om detaljer och jag saknade svar. Jag bar urblekta jeans, basketskor, svettarmband och en svart t-shirt prydd med trycket “Gotham Gun Club”. Det luktade blöta Converse och tvådagarsfest. Tältpinnar rämnade i regnet.

“Följ mig…”, upprepade jag envist, “nu börjar spelningen!”

Vi pressade oss genom folkhavet med flätade fingrar. Basen pulserade som jättelika hjärtslag. Therese försökte vara glad, men tittade ledset på mig med rödgråtna ögon genom regnvått hår. Det skar lika djupt som The Knife från Vintergatans scen. Jag märkte inte ens hur snabbt leran svalde min mobiltelefon.

“Antingen älskar du bara mig, eller så är vi slut.”

På tåg 634 är jag ensam med ett ultimatum i elva timmar. Utan kontaktmöjligheter och destination Norrland. Tidigare har jag varit likgiltig och levt som en zombie. Ett själlöst, tomt skal med teflonhjärta. Ingenting bekom mig. Allt för ofta med ett svinigt beteende och uppslukad av mitt ego. En golden retriever ligger vid sin mattes fötter och stirrar trött på mig. Den igenkänningen. Konduktören klipper min biljett och bistron öppnar. Syskon skriker ikapp om vem som ska få den sista äppelbiten. Slutkörda föräldrar hyssjar. Spårbyte strax efter Degerfors.

“Å vart ska du resa någonstans?” undrar den sociala tanten bredvid mig.

Jag låtsas sova. Blundar och gömmer mig. Fryser ut alla. Jag skäms och känner mig dum. Det behövs inget EKG för att förstå att jag är kär. Nästa Hallsberg.