Värmland under sommaren

Av Therese Sjöqvist

Allt verkar stå still under sommaren, eller ja i alla fall på rätt platser (kanske fel beroende på vem du frågar). Är det inte någonting speciellt med Värmland under sommaren? Vi har alla våra smultronställen, om det så råkar vara i Skåne eller Västerbotten. Vad är det då som gör Värmland unikt? Även om jag inte kan svara för hur det är i resten av Sverige dröjer sig i alla fall tidiga sommarminnen från Värmland kvar. Kanske är det de rika kontrasterna som ändå finns, från den tydliga storstadskänslan och restaurangkulturen i Karlstad till småorter norrut, typiskt präglade av jakt och fiske. Det är rally och raggare. Värmland under sommaren är både livliga och moderna musikfestivaler. Samtidigt är det också att åka förbi och se nyfikna turister som tar del av timmerflottfärden på Klarälven. Från musikfestivaler till timmerflottfärd. Kan det bli mycket mer kontrast än så i ett enda landskap? Kanske är det möjligt men Värmland för mig är ett enda myller av kultur och överraskningar som bara väntar på att upptäckas. En chans att se någonting nytt. För en del är det också en chans att kunna återvända till sina rötter, på något sätt är det tydligast under sommaren. 

Värmland kanske känns litet men det finns sådan variation att de flesta borde kunna hitta någonting de uppskattar här eller känner igen sig i. Varken fotboll eller rockabilly har sitt ursprung i Värmland men den glöden som finns i lilla Degerfors för att heja fram både målvakt, högerback, vänsterinner, mittfältare och libero med fler kan inte annat än beskrivas som enastående. I Torsby och Sunne, där gamla amerikanare och rockabillymusik blivit en alldeles egen livsstil är det svårt att inte dras med i sommarens uppstämdhet när stoltheten för de glänsande bilarna lyser i lokalbornas ögon. Ja, Värmland är sannerligen en bok som gärna berättar sina hemligheter för alla som är beredda att ta sig tid att läsa och lyssna från innebandykultur i Hagfors till Arvikas EPA-traktorer. 

Varken under resten av året eller på sommaren kanske Värmland inte direkt har de största festivalerna och kan bjuda på glittrande tillställningar- jämfört med andra platser runtom i Sverige finns det väl alltid någon som är större. Men jag tror personligen inte att det finns särskilt många platser rockabilly möter fotboll. Det finns bara ett Sunne- orten som är mycket mindre än vad den egentligen verkar för all levande företagskultur och en plats vars arv förs vidare genom en författare med en ordförmåga vilket fortsatt hänför hela Sverige. Spektakulärt kanske inte är synonymt med Värmland på det sättet att du kanske blir överväldigad av alla potentiella möjligheter samtidigt. Vad som finns är en underförstådd skönhet, som kan spegla sig i ett par höga berg och djupa dalar eller kanske i lacken på en turkosblå amerikanare. Såklart måste det ju vara någonting i Värmland, platsen som format en hel del konstnärer och författare med en skönhet vars ljus om än underförstådd ändå lyser skimrande skarpt!