Algtiden

Av Christian Umeland

Barnen som föds idag kommer inte tro mig. Innan algerna la sig som en gråvit filt var saker färgglada. Jag glömmer aldrig rapsfälten, granskogarna och olika fasadfärger. Nu är de röda stugorna gråvita och alla mörka skogar är som snötäckta. Till och med fotografierna av skogar är gråvita.  

Idén om vita alger och klimatförändringarna var förstås god men att algerna skulle ta sig upp på land och trivas i alla miljöer hade ingen räknat med. Trots att det bara gått tjugo år minns folk knappt hur det var innan. 

Algerna är överallt – precis överallt. Klimatet har förvisso gynnats av albedoeffekten. Men enligt mig har algtiden gjort folk nippriga och överdrivet glada. Det var som om mörkret och de dystra nyanserna behövdes. Även om vintern ofta är snöfri känns det mer naturligt då. Julen är alltid vit. Midsommar är också vit. 

Lyckligtvis är det ganska få som tar skada av själva algen. En del lövträd och en del mossor tål det inte. Djuren anpassar sig snabbt. Hararna byter inte från sin vinterpäls tydligen. Det var längesen jag såg en hare, och det är väl ett tecken på att de faktiskt är vita. Innan man förstod att inte vare sig grödor eller djur tog skada hann det startas flera krig. Men nu börjar allt dämpa sig. Enligt FN har det aldrig varit så få konflikthärdar i världen. Många ser algtiden som nån slags guldålder. Själv ser jag inget guld. Jag ser ett vidrigt gråvitt skal som tynger oss alla. Kanske är jag ohälsosamt nostalgisk? Det är väl av nostalgiska skäl jag byggt min hermetiskt täta håla. Tanken är att jag ska kunna ha föremål där inne som inte blir befläckade. Bara jag får sanerat igen. För en sån där alg lyckades följa med i nåt skomönster och vips var allt vitt. Det går så fort. Jag tror det är därför folk inte minns. Men det är väl som forskarna säger. Om tio år kan man ta bort algerna. Men frågan är om nån mer än jag vill det då? Alla är så förbannat glada. Ingen tänker på de grönsvarta granskogarna. Jag tror algerna letar sig in i hjärnan på folk även om forskarna säger att det är omöjligt. Jag äter bara nysanerat och dricker svartgök. Vi är en del som tror svartgöken är räddningen. Varannan timme tar jag en klunk.